Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ασυνήθιστα επαγγέλματα, οικονομικές ευκαιρίες

Δύο πράγματα σκέφτεται κανείς, κατ’ αρχάς, όταν σχεδιάζει το επαγγελματικό του μέλλον ή βγαίνει στην αγορά εργασίας: πρώτον, να κάνει μια δουλειά που να του αρέσει· δεύτερον, να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα αμειβόμενη.
Όσο και να φανεί παράξενο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάποιος αποφασίζει το είδος της εργασίας που θα τον ικανοποιεί αποδεικνύεται περιοριστικό, ορισμένες μάλιστα φορές περισσότερο απ’ όσο δείχνει με μια πρώτη ματιά. Ο λόγος είναι οι προτιμήσεις που επιβάλλονται, άμεσα ή έμμεσα, από το στενό και το ευρύτερο περιβάλλον.
Ωστόσο, η επαγγελματική επιτυχία και η οικονομική αποκατάσταση κάποτε βρίσκονται έξω από τα πλαίσια, σε επαγγέλματα που ακούγονται παράξενα, είναι ίσως άγνωστα, και ενδεχομένως να προκαλούν χαμόγελα αμηχανίας και απόρριψης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για δουλειές με καλές ή πολύ καλές αμοιβές.
Τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται στη συνέχεια είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις εκείνες επαγγελμάτων που σίγουρα προκαλούν ενδιαφέρον, αν όχι και προβληματισμό:

Μάγειρας σε υποβρύχιο. Πρόκειται για επαγγελματίες που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και δεν βλέπουν συχνά το φως του ήλιου. Μ.Ο. αμοιβής: Ποικίλλει, αλλά στην Αυστραλία μπορεί να φτάσει τις $187.000 τον χρόνο.

Καλλιτέχνης αφηγητής. Οι έμπειροι επαγγελματίες που κάνουν αφηγήσεις για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τον κινηματογράφο μπορούν να βγάζουν μέχρι και $300 για πέντε λεπτά ολοκληρωμένης δουλειάς. Μ.Ο. αμοιβής: $50.000 to $80.000 τον χρόνο, ανάλογα με την εμπειρία.

Μοντέλο τμημάτων σώματος. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί κανείς να εργαστεί ως μοντέλο χωρίς να έχει την απαραίτητη εμφάνιση. Σε αυτό το επάγγελμα εκείνο που χρειάζεται να έχει κανείς είναι η κατάλληλη εμφάνιση σε ορισμένα τμήματα του σώματός του, π.χ. χέρια, πόδια κτλ., ώστε να διαφημίσει συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ρολόγια, παπούτσια κ.ά. Μ.Ο. αμοιβής: $55.000 και πάνω.

Δοκιμαστής παγωτού. Αν σας αρέσει το παγωτό και έχετε πτυχίο στην επιστήμη τροφίμων ή τη διατροφολογία, αυτό είναι ένα επάγγελμα που σίγουρα σας ταιριάζει! Ο δοκιμαστής παγωτού προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες χημικές αναλογίες και γευστικές συνθέσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν το επόμενο παγωτό που θα γίνει εμπορική επιτυχία. Μ.Ο. αμοιβής: $56.000 τον χρόνο.

Μυστηριώδης αγοραστής. Καθήκον του είναι να πηγαίνει στο κατάστημα που του ορίζεται και παριστάνοντας τον αγοραστή να ελέγχει την ποιότητα της εξυπηρέτησης, την τήρηση των κανόνων ή απλώς να συλλέγει πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Μ.Ο. αμοιβής: $20-$30 ανά αποστολή, συν ορισμένες έκτακτες απολαβές.

Ανάκτηση αεροπλάνων. Αυτό που έχει να κάνει κανείς εδώ είναι να παίρνει πίσω το αεροπλάνο από εκείνον που το αγόρασε αλλά δεν το έχει εξοφλήσει. Η αμοιβή γίνεται βάσει προμήθειας 6%-10% επί της τιμής επαναπώλησης. Μ.Ο. αμοιβής: $10.000-900.000 ανά αεροπλάνο.

Ηθικός χάκερ. Σε αντίθεση με τους «συναδέλφους» του, ο ηθικός χάκερ έχει ως στόχο να βοηθήσει μια εταιρεία να εντοπίσει οποιαδήποτε αδύναμα σημεία έχουν οι Η/Υτης. Μ.Ο. αμοιβής: $120.000 το χρόνο.

Καθαριστής τόπων εγκλήματος. Ο καθαριστής τόπων εγκλήματος, πέρα από το προφανές καθήκον του, εντοπίζει διάφορα σωματικά υγρά, το όργανο του εγκλήματος ή άλλα βασικά αποδεικτικά στοιχεία. Μ.Ο. αμοιβής: $35.000 τον χρόνο.

Δύτης πετρελαίου ή/και αερίου. Αντικείμενό του είναι να εγκαθιστά ή/και να διορθώνει σωλήνες πετρελαίου ή αερίου. Ορισμένες φορές χρειάζεται να εργαστεί για βδομάδες σε έναν σωλήνα. Μ.Ο. αμοιβής: έως και $80.000 τον χρόνο.

Μακιγιέρ σε γραφείο τελετών. Σίγουρα ακούγεται μακάβριο, αλλά είναι απαραίτητο πριν την κηδεία. Όποιος ασχολείται με το επάγγελμα αυτό είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση και παρουσίαση του αποδημήσαντος. Μ.Ο. αμοιβής: $45.060 τον χρόνο.
 
Τα επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν παραπάνω δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως συμπληρώματα μιας οποιασδήποτε λίστας. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η Abigail Gehring στο βιβλίο της Odd Jobs: How to Have Fun and Make Money in a Bad Economy, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως έναυσμα ώστε καθένας να δημιουργήσει τις δικές του καλές ιδέες που θα βγάλουν λεφτά. Αυτό που χρειάζεται, συνεχίζει η ίδια, είναι να συνδυαστεί μια υπάρχουσα ανάγκη με κάποια ατομική δεξιότητα ή και πάθος.
Με άλλα λόγια, μια καλή επαγγελματική προοπτική μπορεί να προκύψει όταν κανείς βγει έξω από τα υπάρχοντα πλαίσια επαγγελματικών επιλογών και αρχίσει να βλέπει τον κόσμο και την αγορά εργασίας με ελεύθερο βλέμμα.
 
Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD
 
Πηγή: Recessionista, Today