Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Επιβολή κατώτατης τιμής για την προστασία των ... καταναλωτών!

( άρθρο : Daily Mail - σχόλιο : οικονομολόγος Νίκος Κοζάκος )
 
Είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να επιβάλλει κατώτατη τιμή σε ένα προιόν για την προστασία των καταναλωτών?
Κι όμως είναι.

 
Ελάχιστη τιμή, κάτω από την οποία δεν θα μπορούν να προμηθεύονται οι Βρετανοί αλκοόλ, θέτει με απόφασή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με στόχο τον περιορισμό των επεισοδίων και των προβλημάτων υγείας, που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάμερον σχεδιάζει την επιβολή κατώτατου "πλαφόν" σε κάθε φιάλη ποτού, της τάξεως των 40 λιρών στα σούπερ μάρκες της Βρετανίας.

Βάσει υπολογισμού των σχεδίων του, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 700 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο.*

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, η εκστρατεία του Βρετανού πρωθυπουργού κατά της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι προσωπικό στοίχημά του και αναμένεται να ανακοινωθεί με τη νέα χρονιά.

Πρόσφατη έρευνα, εκτίμησε ότι με την επιβολή κατώτατης τιμής στα αλκοολούχα ποτά, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περίπου εκατοντάδες θάνατοι το χρόνο.

Εάν μάλιστα το κατώτατο όριο ορισθεί στις 40 λίρες, οι θάνατοι που θα αποφευχθούν εκτιμώνται στους 1.000 και με τιμή 50 λιρών, στους 2.000.

Στα σχέδια του Κάμερον είναι και η οργάνωση παράλληλης "επιθετικής" καμπάνιας, για την ενημέρωση των πολιτών.

* Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεται στην επιβάρυνση των καταναλωτών. Το ποτό έχει ανελαστική ζήτηση, οπότε η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας είναι μικρότερη από την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής. Με την επιβολή της κατώτατης τιμής , η τιμή των ποτών θα αυξηθεί άρα θα αυξηθεί και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών.

Λόγω της κρατικής παρέμβασης η συνολική δαπάνη υπολογίζεται : ΣΔκ=Pκ*Qd

Πριν τη κρατική παρέμβαση η συνολική δαπάνη των καταναλωτών ισούται με ΣΔe=Pe*Qe (e=equalibrium=σημείο ισορροπίας)

Η διαφορά Pk*Qd-Pe*Qe έχει υπολογιστεί 700 εκ. λίρες, όπως διαβάζουμε από την πηγή.